Ülkemizde girişimcilik için sayılabilecek çeşitli engeller var ama yazılım hizmeti anlamında yeni girişimler bu engelleri yavaş yavaş kırdığımızı gösteriyor. Wordego.com'u da bu yeni girişimler arasında sayabiliriz.
Wordego, İstanbul'da Teknokent ve TÜBİTAK desteğiyle kurulan Metin Madenciliği Yazılımları AŞ'nin bir ürünü. Türkçe metin madenciliği (text mining) yazılımları üzerine teşvik alan şirket, Wordego ile kelime tabanlı bir araç ve reklam platfromu oluşturmuş. Hemen biraz daha detay verelim.
Wordego'yu web sitenize küçük bir Javascript kodu ile yerleştireceğiniz büyük bir sözlük olarak tanımlayabilirim. Seçilip çift tıklanan bir kelimenin anlamını açılan bir pencerede görüntüleyen Wordego aynı zamanda bu kelimelere ilişkin reklam gösterimi yapıyor. Bir kelime grubunu seçtiğinizde ise sağ tıkla anlamını görebiliyorsunuz. Serbest şekilde arama yapmak için sayfada herhangi bir yere sağ tıklamak yetiyor.
Kelimeleri içerik ve kategorilerine göre özelleştiren Wordego, bir kurum adını seçerek sağ tıkladığınızda ise size gerekli iletişim bilgilerini (adres, telefon numarası, web sitesi vb.) gösteriyor. Tabii yine o kuruma ilişkin reklamlarda görüntüleniyor. Ziyaretçiler isterse Alt+W tuş kombinasyonunuyla Wordego’yu aktif/pasif hale getirebiliyor.
Büyük bir veri bankası
Wordego.com'da deneyebileceğiniz sistem, web sitelerinde yer alan diğer tüm reklam ve uygulamalardan bağımsız çalışıyor ve site tasarımından yer kapmıyor. Aslında bu tür tarayıcı uygulamaları sözlük şeklinde de kullanılıyor ama Wordego'nun eklenti ihtiyacını aradan çıkarması ve anlam üzerine odaklanması onu farklılaştırıyor.
Wordego, Kubbealtı Lugatı kadar madde barındırır mı bilmiyorum ama sıradan bir sözlükte bulabileceğinizden zengin bir içeriğe sahip ve bunları özelleştirerek kullanmaya çalışıyor. Reklam tarafında da kişiye özel reklam gösterimi ve anlık raporlama hizmeti sunuyor.
Mackolik.com kullanıyor
Tüm tarayıcılarda zahmetsiz şekilde çalışması ve sıradan metin reklamlarından daha faydalı olması Wordego'nun bir diğer avantajı. Servisin kullanılabilirlik ve arayüz açısından çok daha iyi bir noktaya getirilebilmesi mümkün.
Şimdiye kadar Wordego ile 26 binden fazla arama yapılmış ve Türkiye'nin en büyük spor sitelerinden Mackolik.com da Wordego'yu kullanmaya başlamış.
Son olarak bu deneyime ilişkin Google'ın Kasım 2011'de Appture.com'u (sağdaki ekran görüntüsü Appture'a ait) satın aldığını hatırlatmak isterim. Google 2006'da ise kelime işlemci teknolojisi sunan Writely'yi satın almıştı.